Katja Alieva Photography

Katja Alieva Photography

Ugly Duckling

PhotoshopPosted by Katja Alieva Mon, March 22, 2010 19:11:05

Man kan lave fantastiske billeder ved hjælp af Photoshop. Allerede i starten af min fotografiske begyndelse har jeg dog hurtigt erfaret, at det kræver, at man har et godt råbillede at arbejde med (med mindre du er grafiker og er villig til at bruge flere dage på efterbehandling :-) ) Man kommer altså ikke langt, hvis lyset er forkert, motivet er uskarpt osv.

Hvor der er regler, er der heldigvis undtagelser :-) Jeg kan afsløre, at jeg p.t. har hele 2 "Jokere" i mit portfolio på www.alieva.dk, der er lavet af råbilleder som var lige til skraldespanden :-)

Ugly Duckling

Jeg har haft mit første spejlrefleks EOS 400D i en måned (tilbage i 2008) og var ude at gå en tur i Utterslev Mose for at prøve at skyde nogle naturbilleder. Det kom der ikke noget godt ud af :-)

Da jeg også var helt blank omkring Photoshop på det tidspunkt, besluttede jeg at prøve mig lidt frem og øve på et af råbillederne fra turen, i stedet for at kylle det ud :

Svanen på billedet er heldigvis i fokus og har en spændende positur. Kompositionen er til gengæld af h. til - motivet er alt for centreret og græsset i højre side skaber ubalance i billedet. Billedet er desuden lidt mørk og skæv, men er ikke noget, der ikke kan rettes hurtigt i PS.

Ud fra denne vurdering / gennemgang, har jeg derfor givet billedet en alternativ beskæring. Det begyndte at ligne noget og jeg gik videre med min efterbehandling, hvor jeg har arbejdet med shadows / highlights i forskellige layers. Det endelige resultat blev til dette :

Gira

Billede nr. 2 er også fra 2008 og er ren manipulation. På det tidspunkt har jeg set mange kunstneriske billeder, hvor der var tilføjet tekstur, og jeg ville prøve at lave noget i samme dur.

Til formålet har jeg downloadet mange forskellige brushes til Photoshop (kan bl.a. hentes gratis her : http://www.brusheezy.com). Dem har jeg siddet og leget med og fik lavet par baggrunde, som disse :

Jeg ville sætte en af baggrunde sammen med et billede. Jeg havde nogle testbilleder liggende af en lige købt 50 mm objektiv, som jeg afprøvede på min kat, Gira. Vinderen blev dette råbillede :

Billedet er undereksponeret, men katten har et godt udtryk og fokus er rigtig. Igen fik jeg lavet en lidt alternativ beskæring og fik fjernet baggrund i min efterbehandling. Billedet er blevet sat sammen med en brun "brush"-baggrund (som jeg desværre ikke har som separat fil!). Resultatet blev til dette :

Dette indlæg skal selvfølgeligt ikke ses som en opfordring til at tage dårlige billeder! ;-)

Billederne er blot et pudsigt resultat af en øvelsesproces i PS og som sidebonus, har det desuden været en meget god måde at blive bedre til at se kompositioner på.

  • Comments(0)//blog.alieva.dk/#post11