Katja Alieva Photography

Katja Alieva Photography

Sammensatte billeder

PhotoshopPosted by Katja Alieva Tue, April 27, 2010 00:29:11

Jeg ser flere og flere fotos, der er sammensat af 2 billeder, dvs. en udklippet person(er) som er redigeret ind på en baggrund. Og der er nok en grund til, at det er blevet populært... Ved at bruge denne teknik, kan man nemlig få de fedeste billeder!

Fordelen ved fremgangsmåden er, at du ikke er begrænset i valget af din baggrund mht. belysning, omgivelser og ikke mindst tilgængelighed (slæber du eksempelvis hele dit studie ind i en kirke, er der sikkert nogle der bliver utilfredse :-) . Du kan samtidig lave en perfekt lyssætning på din model, uden at skulle bekymre sig om skygger eller diverse udstyr kommer med på billedet.

Fidusen ligger dog i, at få det til at se overbevisende ud!

Jeg har erfaret, at i optagelsesprocessen er det vigtigt, at:

1. - tage billedet af modellen og baggrunden med samme objektiv. Skyder du eksempelvis baggrund med et vidvinkel objektiv og din model med 50 mm portrætobjektiv, kommer det til at se forkert ud.

2. - tage billedet af modellen og baggrunden fra nogenlunde samme vinkel / højde.

3. - tage billedet af modellen og baggrunden på lav blænde (f/8=>). Hvis din baggrund er taget med blænde 11 og modellen med 5, kommer det til at se forkert ud. Tag helst billeder der er helt skarpe - man kan altid lave en kunstig dybdeskarphed i PS bagefter.

4. - tilpasse din lyslægning på modellen således, at den passer til synlige lyskilder på din baggrund (lygtepæl mv.). Dvs. det vil se forkert ud, hvis modellen er mere belyst på dens højre end på venstre side, hvor lampe / lygtepæl / etc. er placeret.

Når man så har fået de ønskede billeder i hus, venter der en lidt besværlig redigering, som man kan hygge sig med i flere timer :-)

Fremgangsmåden

Som eksempel vil jeg bruge 2 billeder, som jeg har lavet i sidste uge.

Irina
Jeg har brugt billedet fra mit "gør-det-selv kursus" i portrætfotografering med min model, Irina (se mit forrige indlæg om flashfotografering). Jeg synes rigtig godt om billedet - det er råt og lige på :

Baggrunden skulle også være råt og jeg smuttede ned i kælderen og knipsede par billeder af opbevaringsrum med gitter :

I første omgang klipper jeg modellen ud. Hvis man har en rodet baggrund, bruger jeg "Extract" - funktionen under Filter, hvor jeg markerer kanten i hånden, klipper ud og finpudser den med enten viskelæder eller history brush på meget lav opacity & flow.

Hvis det derimod er ens baggrund, som på dette billede, kan man med fordel bruge "Background Eraser Tool" (findes ved at højreklikke på alm. viskelæder), som skal sættes til "Find edges". Det fungerer ret godt, specielt på håret. Hvis det tager for meget af modellen, kan man skifte til "History Brush" for at få de manglende steder frem igen. Der er dog stadig behov til at finpudse kanter med alm. viskelæder & history brush.

Efter man har fritlagt modellen, lægger man de to billeder sammen (se stor KLIK) :

Før jeg merger de to lag sammen, roterer jeg modellen, så det nogenlunde passer til vinklen på baggrunden.
Som det kan ses, er baggrunden meget mere skarp end modellens skulder (da jeg ikke regnede med at lave noget med mit portrætbillede på optagelsestidspunktet, har jeg skudt billedet med blænde 4). Jeg slører derfor baggrunden med Blur filter, så det passer til sløring på skulderen. Derefter tilpasser jeg hvidbalancen på min baggrund til billedet af modellen (farvetone skal altså være ens på begge billeder, hvis det skal fungere!).

Nå alt er gjort, merger jeg lagerne sammen og begynder min toning. Toning foretager jeg på nøjagtig samme måde, som jeg har beskrevet i dette indlæg.

Jeg booster desuden modellens øjne op ved at male det hvide med hvid og det grønne med grøn på et nyt lag. Ved at vælge "Color" i blandingsmode, vil farven blive fremhævet og styrken kan reguleres med opacity / fill (se stor KLIK).

Jeg får dette slutresultat (se stor KLIK) :


Selvportræt
Jeg ville have et nyt profilbillede til Facebook... :-))) .. Derfor udsatte jeg mig selv for samme behandling. Denne gang har jeg brugt en HDR-baggrund fra min sky-samling :

Klippe-klistre.. og slutresultatet (se stor KLIK) :

  • Comments(2)//blog.alieva.dk/#post16