Katja Alieva Photography

Katja Alieva Photography

Farvefiltre

LysPosted by Katja Alieva Sun, October 03, 2010 17:35:14

Jeg har længe gået og tænkt på at lave billeder ved brug af farvefiltre. Til min overraskelse var disse filtre inklusive holderen ret dyre hos de danske webshops, taget i betragtning af, at det jo er ganske almindelig gennemsigtig plastik... (f. eks. 375 kr. for et sæt hos kamerahuset.dk).

Jeg fandt derfor denne engelske side : www.flashgels.co.uk , hvor jeg fik bestilt 2 stk. æsker á 50 farvefiltre samt 3 holdere til mine speedlights til i alt 48 pund inkl. fragt (ca. 430 kr. - hurra for udlandet! :-) ) . 2 dage efter kom de med posten.

Det fungerer meget enkelt - plastikholderen sættes fast på flashen med velcro og så skal der bare vælges en farve :

Test

Farvefiltrene skulle jo naturligvis straks testes og jeg har fået 2 frivillige modeller til at stille op - lille Sarah, som før har stået model for mig på dette billede, og hendes far, Henrik.

Jeg har lavet følgende flashopstilling på billeder med Sarah :

Jeg har i første omgang prøvet med varme farver såsom lyserød fra venstre side og orange fra højre side :

Det gav et rigtigt lækkert varmt & blødt lys - helt sikkert et hit til børnebilleder!

Valget faldt derefter på violet og rød. Vi gik ud i entreen, hvor lyset fra vinduet næsten ikke var tilgængelig, hvorfor farverne blev mere skarpe i det :

Lyset/farverne passer ikke til et barn, men jeg ville tro, at man sagtens kunne lave ret sensuelle billeder med en kvindelig model (og med en anden baggrund naturligvis).

Henrik blev placeret i sofaen. Det var noget af en udfordring at finde 2 farver, der spillede sammen og i det hele taget bidragede med noget godt til billedet (nu når jeg fik taget mere af baggrunden med). Efter 80 billeder og diverse farvefiltre-skift, var der kun et billede jeg var tilfreds med :

Der er igen blevet brugt 2 flashes - en høj flash med rød/orange filter fra venstre side og en flash lidt bagfra med blå filter fra højre side, begge på 1/8 del (+lidt sollys fra vinduet i venstre side).

Måske er det mangel på min "filter" erfaring, men jeg synes ikke at billederne, hvor man havde mere baggrund med, blev særligt gode i forhold til, hvad man ellers kunne få uden filtre.

Det begyndte dog først at blive sjovt, da jeg lavede studielys-opstilling til portrætter, som er som følger :

De bageste flashes fik en filter hver, mens den forreste var uden. Det gav rigtig fede resultater med blå, grønne og orange filtre :

Efter min lille test, har jeg lidt delte meninger om de dersens farvefiltre. Jeg blev rigtig tilfreds med portrætbilleder og kommer helt sikkert til at bruge dem til det igen. Hvis jeg derimod skal skyde billeder med baggrund mm., bliver de nok til liggende i skuffen..

  • Comments(2)//blog.alieva.dk/#post22